> Het sprookje van Eros en Fabel

Het sprookje van Eros en Fabel

Het sprookje van Eros en Fabel is ruim 200 jaar oud. Het werd geschreven door Novalis. Sinds kort is er een bewerking door Jeanne Meijs.

Wie alleen de illustraties ziet, waant zich al in het sprookje. Het zijn de schitterende, fijnzinnige pasteltekeningen van Maria Moll die het verhaal verbeelden. De koppen; sereen, liefdevol, ingetogen of verwachtingsvol maken zielen zichtbaar.

Het sprookje van Eros en Fabel is wondermooi. Het vertelt hoe er veel verdriet in de wereld is gekomen en dat alles in de hemel wacht op de hartverwarmende mensenliefde. Het leert de mens om niet te verdwalen. Maar, zo lezen we, dat overkwam Eros wel. Op reis gestuurd om de liefde door de wereld te dragen, verdwaalde hij in een betoverende maannacht. Door allerlei veelzeggende ontmoetingen heen is het Fabel die de levensdraden weer weet te verbinden. Uiteindelijk begint ze een gouden, onverbrekelijke draad uit haar borst te voorschijn te spinnen en is ze het kind dat alles verbindt.

Natuurlijk is een sprookje geen sprookje zonder symboliek. Het geheimzinnige hemelwater in de schaal is het symbool van wijsheid. Er is het water van de waterfontein die bevroren is. Er is de zee onderaan de hemelberg die dichtgevroren is. De symboliek duiden is een kunst. Alleen al daarom vraagt Eros en Fabel om herlezing. In haar in 2006 verschenen boek ‘Liefde en seksualiteit’ bespreekt Jeanne Meijs de beelden van het sprookje. Volwassenen kunnen er een wegwijzer aan hebben om Eros en Fabel met kinderen te lezen en hen te vertellen over de achtergronden.

Sommige zinnen in Meijs’ bewerking van dit sprookje zijn niet gemakkelijk door te komen; ze zijn niet vloeiend. Samen met alle symboliek, de verschillende werelden en de veelheid aan personages, vraagt het veel van kinderen om het te lezen. Toch zal dit sprookje blijven boeien. Het is een sleutel tot de wereld.

Door: Corrian Hukema. Uit: AntroVista 9, maart/april 2008

 

deze website is voor het laatst bijgewerkt op 31 maart 2018

176093 bezoekers (273802 hits) sinds 25-4-2007